Μπορώ να κάνω εξέταση για HIV στο σπίτι μου;
Αν είσαι σεξουαλικά ενεργός, η τακτική εξέταση για τον HIV αποτελεί τον μόνο τρόπο να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή για το HIV status σου. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είναι πάντοτε εύκολο να επισκεφθείς κάποιο κέντρο εξέτασης, ή μπορεί να ανησυχείς για θέματα εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας του αποτελέσματος της HIV εξέτασης.
Σε κάποιες χώρες, η εξέταση για HIV που διενεργείται από εσένα τον ίδιο στο χώρο σου είναι προσβάσιμη (home test). Συχνά, οι εξετάσεις αυτές δεν είναι όσο ακριβείς είναι οι εξετάσεις για HIV σε κάποιο κέντρο. Παρ’ όλ’ αυτά, το να εξεταστείς με αυτόν τον τρόπο είναι πιο σημαντικό από το να μην εξεταστείς καθόλου. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείς ή δεν θέλεις να εξεταστείς για τον HIV σε κάποιο εξεταστικό κέντρο, αυτό μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή σου.
Τα περισσότερα τεστ για HIV που διενεργούνται στο σπίτι (home test) έχουν περίοδο από 23 μέχρι και 90 ημέρες για να δώσουν αποτέλεσμα για τον HIV. Σε αυτήν την χρονική περίοδο (παράθυρο), είναι πιθανόν η εξέταση να βγεί αρνητική στον HIV ενώ ενδέχεται να είσαι θετικός στον HIV. Είναι σημαντικό να εξεταστείς κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την περίοδο παραθύρου για να βεβαιωθείς για το HIV status σου. Το ένθετο υλικό που συνοδεύει το πακέτο του τεστ θα σε ενημερώσει για την ακριβή περίοδο παραθύρου της εξέτασης αντισωμάτων. Αν πιστεύεις ότι ενδεχομένως έχεις εκτεθεί στον HIV μέσα στις τελευταίες 72 ώρες, τότε θα πρέπει να μιλήσεις άμεσα σε κάποιον επαγγελματία υγείας για την PEP-αγωγή-μετά-την-έκθεση.
Στην παρούσα φάση υπάρχουν δύο τρόποι για να εξεταστεί κανείς στο σπίτι για τον HIV. Ο πρώτος τρόπος πραγματοποιείται με σάλιο (saliva swab) και λαμβάνεις το αποτέλεσμα επί τόπου. Ο δεύτερος τρόπος γίνεται μέσα από δείγμα αίματος που μπορεί να ληφθεί στο σπίτι και να αποσταλεί σε κάποιο εργαστήριο για ανάλυση. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για τις εξετάσεις αυτές στη σελίδα "Building Healthy Online Communities" εδώ.
Σε περίπτωση που η εξέταση δείξει αντιδρών αποτέλεσμα για τον HIV (θετικό), θα πρέπει να επαναλάβεις την εξέταση για επιβεβαίωση σε κάποιο εξεταστικό κέντρο, με εξετάσεις που έχουν περισσότερη ακρίβεια. Κάποιες φορές, η εξέταση για τον HIV μπορεί να δώσει λανθασμένο θετικό αποτέλεσμα, για αυτό είναι σημαντικό να μιλήσεις με κάποιον επαγγελματία υγείας ώστε να επαναλάβεις την εξέταση με διαφορετικό τεστ. Αν επιβεβαιωθεί το θετικό αποτέλεσμα, ο επαγγελματίας υγείας μπορεί να σε βοηθήσει ώστε να διασυνδεθείς με τις δομές υγείας και να αρχίσεις την αγωγή καταστολής του HIV. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, είναι σημαντικό να επαναλάβεις την εξέταση για τον HIV και μετά την περίοδο παραθύρου, ώστε να επιβεβαιώσεις το αρνητικό αποτέλεσμα. Μπορείς επίσης να μιλήσεις με κάποιον επαγγελματία υγείας ώστε να ξεκινήσεις τη λήψη της PrEP, μια μέθοδο πρόληψης πριν την έκθεση στον HIV, με ένα χάπι που λαμβάνεται ημερησίως.
Κατά τη παρούσα χρονική στιγμή, οι εξετάσεις για τον HIV που διενεργούνται στο σπίτι (home test) είναι εύκολα προσβάσιμες στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Μάθε περισσότερα για την προσβασιμότητα στο "HIV home test kit" εδώ. Αν αυτός ο τρόπος εξέτασης δεν σου ταιριάζει, μπορείς να βρεις το πληρέστερο κέντρο εξέτασης για τον HIV εδώ.
Ποιες μέθοδοι αντισύλληψης υπάρχουν ως επιλογή για τα trans άτομα;
Η εγκυμοσύνη μπορεί να προληφθεί με διάφορους τρόπους, όπως με τη χρήση προφυλακτικών, ή το χάπι αντισύλληψης, το χάπι της επόμενης ημέρας, αλλά και με άλλες μεθόδους πρόληψης μεγαλύτερης διάρκειας. Για κάποιους trans ανθρώπους, η σκέψη πιθανής εγκυμοσύνης μπορεί να μας υπενθυμίζει ζητήματα που αφορούν το σώμα μας με τρόπους που να μην μας κάνουν να νιώθουμε άνετα, είναι όμως σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχουν διαθέσιμες μέθοδοι πρόληψης για την πιθανότητα εγκυμοσύνης.
Η εξέταση εγκυμοσύνης, η συζήτηση με ένα σεξουαλικό σύντροφο για την εγκυμοσύνη, ακόμα και η έναρξη λήψης αντισυλληπτικών, μπορεί να μας φέρνει σε δύσκολη θέση, για πολλούς λόγους. Είναι όμως κάτι που μας βοηθά να έχουμε καλύτερο έλεγχο της σεξουαλικής μας υγείας.
Αν ακολουθείς ορμονοθεραπεία, τότε το να βασίζεσαι στη λήψη τεστοστερόνης ή οιστρογόνου δεν αποτελεί ούτε ασφαλή, ούτε αποτελεσματικό τρόπο αντισύλληψης. Αν ανησυχείς ότι η αντισύλληψη μπορεί να επηρεάσει την ορμονοθεραπεία σου, επισκέψου τη σελίδα Bedsider's list που εμπεριέχει μεθόδους που δεν επηρεάζουν την λήψη ορμονών. Αν υπάρχει αμφιβολία σε κάτι, είναι χρήσιμο να μιλήσεις σε κάποιον επαγγελματία υγείας που μπορεί να σε καθοδηγήσει ως προς τις επιλογές που είναι πιο κατάλληλες για σένα.
Για πληροφορίες σε σχέση με ασφαλέστερες σεξουαλικές πρακτικές, μπες στο Safer Sex for Trans Bodies. (στα αγγλικά)
Μόλις έμαθα ότι έχω βρεθεί θετικός σε κάποια ΣΜΛ. Πως το ανακοινώνω στον σύντροφο μου;
Η ανακοίνωση ότι βρέθηκα θετικός σε κάποια Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενη Λοίμωξη (ΣΜΛ) μπορεί να είναι μια έντονα συναισθηματική εμπειρία. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίσεις τον εαυτό σου, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.
Ένας τρόπος να φροντίσεις τον εαυτό σου είναι να μιλήσεις στους ανθρώπους που μπορούν να σε στηρίξουν. Το να βρεις ανθρώπους στη ζωή σου που εμπιστεύεσαι ώστε να τους μιλήσεις για τη θετική σου διάγνωση θα βοηθήσει τη διαδικασία θεραπείας σου, ώστε να μην νιώθεις μόνος.
Με τον ίδιο τρόπο που μπορείς να έχεις τον έλεγχο της υγείας σου μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα κάποιας εξέτασης, έτσι μπορείς να ενδυναμώσεις και τους προηγούμενους σεξουαλικούς σου συντρόφους, λέγοντας τους ότι ενδεχομένως να έχουν έρθει και αυτοί σε επαφή με κάποια ΣΜΛ. Η ενημέρωση προηγούμενων σεξουαλικών συντρόφων σε σχέση με το θετικό αποτέλεσμα που είχες, μπορεί να τους βοηθήσει να εξεταστούν και αυτοί ώστε να λάβουν γρηγορότερα τη θεραπεία τους.
Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος ενημέρωσης των προηγούμενων σεξουαλικών σου συντρόφων ώστε να εξεταστούν και να λάβουν θεραπεία. Μπορείς να επικοινωνήσεις κατευθείαν μαζί τους τηλεφωνώντας τους ή στέλνοντας τους ένα μήνυμα, μέσω κινητού τηλεφώνου ή μέσω του Grindr, ή ακόμα να τους μιλήσεις κατ’ ιδίαν. Κάποιες φορές, μπορεί να νιώσεις ντροπή όταν πρόκειται να ανακοινώσεις σε κάποιον ότι είχες θετικό αποτέλεσμα. Κάποιες φορές μπορεί να νιώθεις άβολα ή ακόμα και ανασφάλεια. Σε τέτοια περίπτωση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία ενημέρωσης προηγούμενων σεξουαλικών συντρόφων (partner notification) των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, ή των υπηρεσιών κάποιας οργάνωσης από την κοινότητα, ή ακόμα τη διαδικτυακή υπηρεσία "Building Healthy Online Communities" στην ιστοσελίδα partner notification. Ό,τι και να επιλέξεις, αυτό αποτελεί καθαρά προσωπική σου απόφαση.
Τι σημαίνει συναίνεση;
Η συναίνεση είναι μια συμφωνία μεταξύ των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σου, για να είναι ξεκάθαρο το τι ακριβώς θα κάνετε μαζί. Εφαρμόζουμε συναίνεση στην καθημερινή μας ζωή, είτε πρόκειται να αγκαλιάσουμε ένα συνάδελφο, είτε πρόκειται για κάποιον που γνωρίσαμε στο Grindr σε σχέση με τις σεξουαλικές πρακτικές που νιώθουμε άνετα να μοιραστούμε
Όταν μιλάμε για σεξουαλικές πρακτικές, η συναίνεση έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι όλοι θα πάρουν την απόλαυση που επιθυμούν χωρίς όμως κανένας να βρεθεί σε οποιονδήποτε κίνδυνο. Η συναίνεση προϋποθέτει ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία και μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: ζητώντας την και παρέχοντας την.
Όταν ζητάμε συναίνεση ταυτόχρονα παρέχουμε σαφή, ξεκάθαρη και ενθουσιώδη επιβεβαίωση πως εμείς και οι σύντροφοι μας νιώθουμε ασφαλείς και είμαστε βέβαιοι ότι απολαμβάνουμε ο ένας τον άλλο. Η συναίνεση εξασφαλίζεται θέτοντας ερωτήματα όπως “Μπορώ να βγάλω την μπλούζα σου…;" και προτείνοντας πράξεις όπως “Θα ήθελα να σε φιλήσω, αν το θέλεις κι εσύ". Λαμβάνοντας συναίνεση από το σύντροφο σου σημαίνει έμπρακτα ότι γνωρίζεις και σέβεσαι τα όρια του.
Όταν λαμβάνουμε συναίνεση σημαίνει ταυτόχρονα πως ενημερώνουμε τον σύντροφο μας ότι νιώθουμε άνετα να απολαύσουμε τη στιγμή και όλα όσα συμβαίνουν μεταξύ μας. Μπορείς να παρέχεις συναίνεση με προφορικό τρόπο λέγοντας “ναι”, αλλά και με μη-λεκτικό τρόπο που καταδεικνύει ότι απολαμβάνουμε αυτό που συμβαίνει, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνουμε έτσι στο σύντροφο μας ότι περνάμε καλά.
Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι ότι μπορείς να ακυρώσεις τη συναίνεση που παρείχες οποιαδήποτε στιγμή. Σου έχει τύχει να έχεις πει κάτι σε κάποιον στο Grindr και να νιώθεις διαφορετικά όταν συναντηθείς μαζί του; Έχεις δικαίωμα να αλλάξεις γνώμη οποιαδήποτε στιγμή. Το ότι παρείχες συναίνεση στο Grindr δε σημαίνει ότι είσαι υποχρεωμένος να προχωρήσεις από κοντά στην πράξη. Στο τέλος της ημέρας, τόσο εσύ όσο και οι σύντροφοι σου έχετε δικαίωμα και υποχρέωση να νιώθετε σεβασμό και άνεση σε ό,τι και αν μοιράζεστε από κοινού.
Μάθε περισσότερα για τη συναίνεση μέσα από αυτό το video του "Planned Parenthood". Αυτός ο κατάλογος από το "Teen Vogue" περιέχει παραδείγματα ως προς το πως μπορείς να επιτευχθεί μια συναινετική επικοινωνία. (στα αγγλικά)
Τι θα πρέπει να ζητήσ ώστε να βεβαιωθώ ότι θα εξεταστώ πλήρως για όλες τις ΣΜΛ;
Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση επαφίεται στις σεξουαλικές πρακτικές που υιοθετείς. Ο γιατρός θα σου παρέχει εξέταση για τον HIV, θα κάνει αιματολογικές εξετάσεις για σύφιλη και εξέταση από την ουρήθρα για άλλες ΣΜΛ. Αν κάνεις στοματικό σεξ, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι η εξέταση είναι και στοματική (mouth swabs) ώστε να ελέγξει ΣΜΛ στην περιοχή, αν κάνεις πρωκτικό σεξ και ως παθητικός, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι η εξέταση είναι και πρωκτική (anal swabs).
Είναι σημαντικό να εξεταστείς και για Ηπατίτιδα B τουλάχιστον μια φορά, όπως και για Ηπατίτιδα Γ, ειδικά αν είσαι οροθετικός στον HIV.
Για περισσότερες πληροφορίες δες αυτό το video διάρκειας ενός λεπτού από το "Greater Than AIDS". (στα αγγλικά)
Πόσο συχνά πρέπει να εξετάζομαι για τον HIV και για άλλες ΣΜΛ;
Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) προτείνει σε γκέι, bi και άλλους άντρες που κάνουν σεξ με πολλαπλούς συντρόφου, να εξετάζονται κάθε τρεις με έξι μήνες για HIV και άλλες ΣΜΛ. Μπορείς να προγραμματίσεις τις εξετάσεις σου κάθε τρεις μήνες, ανάλογα με τον αριθμό σεξουαλικών συντρόφων που έχεις και των σεξουαλικών πρακτικών που ακολουθείς.
Για καλύτερο και πληρέστερο έλεγχο, προτείνεται να εξετάζεις κάθε μέρος του σώματος σου που χρησιμοποιείς στο σεξ. Αν κάνεις στοματικό σεξ, ζήτησε να κάνεις εξετάσεις για το στόμα (mouth swab). Αν κάνεις πρωκτικό σεξ, ή σου κάνουν γλυφοκώλι (rimming), ζήτησε να κάνεις εξετάσεις και για τον πρωκτό (anal swab). Η περιοχή των γεννητικών σου οργάνων συνήθως εξετάζεται μέσα από την ουρήθρα.
Για περισσότερες πληροφορίες δες αυτό το video διάρκειας ενός λεπτού από το "Greater Than AIDS". (στα αγγλικά)
Που μπορώ να εξεταστώ για τον HIV και άλλες ΣΜΛ;
Αν βρίσκεσαι στην Ελλάδα μπες στο My Checkpoint.
Αν βρίσκεσαι στην Κύπρο, μπες στο Cy Checkpoint.
Αν βρίσκεσαι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ψάξε για HIV εξέταση εδώ.
Αν βρίσκεσαι στις Η.Π.Α., μπες στο CDC’s testing site locator για να βρεις το πλησιέστερο κέντρο δωρεάν εξέτασης.
Για όλες τις υπόλοιπες χώρες, μπες στο AIDSMap.com’s HIV Test Finder.
Χρειάζεται να γνωρίζει για τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου μου ο γιατρός που με παρακολουθεί;
Δεν μπορεί να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Για κάποιους, ενδέχεται να μην είναι ασφαλής η αποκάλυψη αυτή στον γιατρό τους, ειδικά σε χώρες όπου το να είναι κανείς ΛΟΑΤ είναι ποινικοποιημένο ή εκεί όπου η εμπιστευτικότητα μεταξύ γιατρού και ασθενή δεν προστατεύεται από το νόμο.
Παρ’ όλ’ αυτά, αν νιώθουμε ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε το γιατρό μας, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη παρακολούθηση της υγείας μας. Η αποκάλυψη της ταυτότητας φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά και των σεξουαλικών πρακτικών που υιοθετείς θα επιτρέψει στο γιατρό να διενεργήσει τις κατάλληλες εξετάσεις σε σχέση με την καλύτερη παρακολούθηση της υγείας σου.
Να θυμάσαι ότι έχεις δικαίωμα σε μια ασφαλή και εχέμυθη σχέση με το γιατρό σου, αλλά και αξίζεις μια προσέγγιση που να μην εμπεριέχει ντροπή ή διακρίσεις. Αν ο γιατρός σου προσπαθήσει να ισχυριστεί ότι ο σεξουαλικός σου προσανατολισμός, η ταυτότητα φύλου σου, ή οι σεξουαλικές σου πρακτικές είναι λάθος, μπορείς να απαντήσεις ευγενικά ότι προτιμάς να συζητήσεις μαζί του μόνο για ιατρικά θέματα κατά την επίσκεψη σου.
Για περισσότερες πληροφορίες δες αυτό το video διάρκειας ενός λεπτού από το "Greater Than AIDS". (στα αγγλικά)
Πως αντιδρούν η αντιρετροϊκή φαρμακευτική αγωγή για τον HIV και η PrEP με την ορμονοθεραπεία στους trans ανθρώπους;
Δεν ακολουθούν ορμονοθεραπεία όλα τα trans άτομα, αλλά αρκετά το κάνουν. Δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα στην ταυτόχρονη χρήση της PrEP με την ορμονοθεραπεία.
Για περισσότερες πληροφορίες δες αυτό το video διάρκειας ενός λεπτού από το "Greater Than AIDS". (στα αγγλικά)
Πόσο συχνά εξετάζουν το ιικό τους φορτίο οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV;
Οι οροθετικοί στον HIV άνθρωποι συνήθως εξετάζονται ως προς το ιικό τους φορτίο όταν ξεκινούν τη λήψη της φαρμακευτικής τους αγωγής και επαναλαμβάνουν τον έλεγχο μέσα από το ιατρικό κέντρο στο οποίο παρακολουθούνται.
Όταν ένας οροθετικός στον HIV άνθρωπος είναι "Μη-Ανιχνεύσιμος" για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών, προτείνεται να ελέγχουν το ιικό τους φορτίο κάθε έξι μήνες.
Για περισσότερες πληροφορίες μπες στο HIV.gov.
Τι σημαίνει Μη-Ανιχνεύσιμος = Μη-Μεταδοτικός (U=U);
Υπάρχου αδιάσειστες επιστημονικές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι όταν ένας άνθρωπος που ζει με τον HIV έχει μη-ανιχνεύσιμο ιό στο αίμα του, όχι μόνο είναι υγιής, δεν μπορεί να μεταδώσει τον HIV σε κανέναν άλλο. Αυτό είναι γνωστό ως Μη-Ανιχνεύσιμος = Μη-Μεταδοτικός (U=U).
Αυτά τα ευρήματα αποτελούν σημαντική στιγμή στην ιστορία του HIV, επειδή σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ζουν με Μη-Ανιχνεύσιμο ιό στο αίμα τους, δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται ότι θα μεταδώσουν τον ιό στους σεξουαλικούς τους συντρόφους. Οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV αποτελούν μέρος της λύσης του "HIV-προβλήματος" με την τήρηση της φαρμακευτικής τους αγωγής, ώστε να παραμένουν υγιείς.
Μπορείς να επισκεφτείς τη σελίδα UequalsU.org και Building Healthy Online Communities για περισσότερες πληροφορίες. (στα αγγλικά)
Τι είναι ο HIV;
HIV σημαίνει "Human Immunodeficiency Virus" δηλαδή "ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας". Ο ιός HIV σταδιακά αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα σου και καθιστά το σώμα σου ευάλωτο σε ευκαιριακές ασθένειες. Όταν ο HIV αφεθεί ανεξέλεγκτος, μπορεί να οδηγήσει στο Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS)
Η φαρμακευτική αγωγή που υπάρχει σήμερα ευτυχώς μπορεί να κρατήσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα σε υγιή κατάσταση. Ξεκινώντας άμεσα την αγωγή αυτή, ο HIV καταστέλλεται και ελέγχεται. Η επιστήμη γύρω από τον HIV έχει εξελιχθεί και συνεχίζεται να εξελίσσεται. Σήμερα, οι οροθετικοί στον HIV άνθρωποι μπορούν να ελπίζουν σε μεγάλο προσδόκιμο ζωής, εφόσον λαμβάνουν τακτικά και ανελλειπως την αγωγή τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, δες αυτό το video διάρκειας ενός λεπτού από το "Greater Than AIDS" (στα αγγλικά).
Πως μεταδίδεται ο HIV;
Δεν υπάρχει ούτε μια καταγραμμένη μετάδοση του HIV από φιλί, rimming (γλυφοκώλι), ή παράλληλο αυνανισμό. Το στοματικό σεξ (πίππα, τσιμπούκι), το πρωκτικό ή κολπικό σεξ, είτε ως ενεργητικός, είτε ως παθητικός, με χρήση προφυλακτικού, είναι επίσης αρκετά ασφαλές (αφού θα πρέπει να σκιστεί ή να βγει το προφυλακτικό για να μεταδοθεί ο ιός). Αν είσαι ενεργητικός και δε χρησιμοποιείς προφυλακτικό θέτεις τον εαυτό σου σε μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του HIV, ενώ αν είσαι παθητικός και δε χρησιμοποιείς προφυλακτικό, τότε θέτεις τον εαυτό σου σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο.
Αυτό αφορά μόνο στον HIV, και όχι στις υπόλοιπες Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις (ΣΜΛ), όπως σύφιλη, γοννόροια, χλαμύδια ή/και ηπατίτιδες.
Μπορεί να μεταδοθεί ο HIV με Στοματικό Σεξ;
Ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV μέσα από στοματικό σεξ (πίππα, τσιμπούκι) είναι αρκετά μικρότερος σε σχέση με το πρωκτικό ή το κολπικό σεξ, αλλά ο ιός εξακολουθεί να μπορεί να περάσει στο σώμα σου μέσα από πληγές ή αμυχές. Υπάρχουν όντως καταγεγραμμένες περιπτώσεις μετάδοσης του HIV μέσα από τη στοματική κοιλότητα, αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο.
Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ. (στα αγγλικά)
Τι είναι η PrEP;
Η PrEP αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες και αποδοτικές μεθόδους πρόληψης κατά της επιδημίας του HIV. Πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή που μπορεί σε πολύ μεγάλο βαθμό να αποτρέψει την HIV μετάδοση και λοίμωξη, αν λαμβάνεται ανελλιπώς. Η PrEP δεν σε προστατεύει από άλλες Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις (ΣΜΛ).
Αυτή τη στιγμή, το μόνο χάπι που έχει εγκριθεί για την πρόληψη αυτή ονομάζεται Truvada, και πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά από το στόμα. Το Truvada έχει εγκριθεί για χρήση ως PrEP σε κάποιες χώρες και πρέπει να λαμβάνεται μόνο από αρνητικά στον HIV άτομα. Η έγκριση και κυκλοφορία του σε περισσότερες χώρες αναμένεται σύντομα.
Μάθε περισσότερα στο video διάρκειας 90 δευτερολέπτων από το "Greater Than AIDS" (στα αγγλικά)
Είναι διαθέσιμη η PrEP στη χώρα μου;
Το Truvada αρχικά δημιουργήθηκε για λήψη από οροθετικά στον HIV άτομα, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι τα αρνητικά στον HIV άτομα μορούν να το χρησιμοποιούν ως πρόληψη, ώστε να μην μολυνθούν από τον ιό. Στις Η.Π.Α. έχει εγκριθεί το Truvada ως PrEP, όπως επίσης και στο Περού, τη Γαλλία, τη Νότια Αφρική, την Κένυα, το Ισραήλ και στον Καναδά.
Σε κάποιες άλλες χώρες, όπως η Ταϊλάνδη και η Βραζιλία, η PrEP είναι προσβάσιμη μόνο μέσα από πιλοτικά κλινικά προγράμματα. Σε πολλές άλλες χώρες, οι ακτιβιστές απαιτούν πρόσβαση στην PrEP, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.
Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την πρόσβαση σε άλλες χώρες, μπες στο PrEP Watch.
Αν βρίσκεσαι στις Η.Π.Α., δες τη διαθεσιμότητα της PrEP εδώ.
Αν βρίσκεσαι στο Ηνωμένο Βασίλειο, δες τη διαθεσιμότητα της PrEP εδώ.
Αν βρίσκεσαι αλλού στην Ευρώπη, δες τη διαθεσιμότητα της PrEP εδώ.
Πως μπορώ να αγοράσω την PrEP στις Η.Π.Α.;
Η Gilead είναι η φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το Truvada, που αποτελεί το μόνο φάρμακο που είναι αυτή τη στιγμή εγκεκριμένο για χρήση της PrEP στις Η.Π.Α. Το πρόγραμμα αυξημένης πρόσβασης της Gilead στηρίζει τους ανθρώπους που επιθυμούν να το εντάξουν στις ασφάλειες υγείας τους, μέσα από προγράμματα πρόσβασης, αλλά και τις οικονομικές διαδικασίες που αφορούν την πρόσβαση στην PrEP.
Μπορείς να καλέσεις τον αριθμό 1-800-226-2056 μεταξύ 9:00 π.μ. και 8:00 μ.μ. EST ή κάνε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες.
Τι είνα η PEP;
PEP σημαίνει "post-exposure prophylaxis", δηλαδή "προφυλακτική αγωγή μετά την έκθεση. Ενώ η PrEP λαμβάνεται πριν την έκθεση στον ιό από αρνητικά στον HIV άτομα, η PEP λαμβάνεται μετά την έκθεση στον ιό και μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αποτρέψει τον ιό από τον πολλαπλασιασμό του μέσα στο σώμα.
Για περισσότερες πληροφορίες, δες αυτό το video διάρκειας 90 δευτερολέπτων από το "Greater Than AIDS". (στα αγγλικά)
Τι σημαίνει "Μη-Ανιχνεύσιμος";
Ένα άτομο οροθετικό στον HIV έχει "Μη-Ανιχνεύσιμο" ιό ως αποτέλεσμα της αντιρετροϊκής αγωγής που λαμβάνει τακτικά, ώστε ο ιός να βρίσκεται σε καταστολή στο σώμα του. Ο ιός καταστέλλεται τόσο, ώστε ο ιός να βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα που ανιχνεύεται στο αίμα.
Υπάρχουν αδιάσειστες επιστημονικές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι όταν ένας άνθρωπος που ζει με τον HIV έχει μη-ανιχνεύσιμο ιό στο αίμα του, όχι μόνο είναι υγιής, δεν μπορεί να μεταδώσει τον HIV σε κανέναν άλλο. Αυτό είναι γνωστό ως Μη-Ανιχνεύσιμος = Μη-Μεταδοτικός (U=U).
Ένας οροθετικός στον HIV θα παραμείνει "Μη-Ανιχνεύσιμος" εφόσον λαμβάνει τακτικά και ανελλιπώς την αγωγή που του έχει δοθεί.
Όταν ένας οροθετικός στον HIV έχει "Μη-Ανιχνεύσιμο" ιό δε σημαίνει ότι έχει αποθεραπευτεί από τον HIV, αλλά αποτελεί μια αποτελεσματική επιλογή πρόληψης της μετάδοσης του HIV.
Κάποιοι οροθετικοί στον HIV άνθρωποι δεν έχουν "Μη-Ανιχνεύσιμο" ιικό φορτίο. Αυτοί μπορούν να μην μεταδώσουν τον ιό με τη χρήση προφυλακτικών στις σεξουαλικές τους πρακτικές, ή μπορεί ο σεξουαλικός τους σύντροφος να χρησιμοποιεί την PrEP.
Για περισσότερες πληροφορίες μπες στο TheBody ή στο www.UequalsU.org. (στα αγγλικά)